Hahó kedves konyhában sündörgők! :)
Tudom, hogy nagyon rég került fel új recept, ennek leginkább az az oka hogy augusztusban itt-ott voltam, nyaraltam valamint még egy évvel is idősebb lettem :D :P ezek miatt nagyon kevés időt töltöttem a gyúródeszka mellett, de a héten olyan őszies hangulatom lett ettől a sok esőtől, hogy muszáj volt valamilyen olyan süteménnyel előrukkolnom ami tökéletesen megy a filmnézéshez vagy és iszonyat finom illatot áraszt a konyhában:). Ez pedig nem más mint az egyik nagyim almás bélese! Az egyik legfinomabb almás sütemény a világon, szerintem.:)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtódeszkára egy kis liszt
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg zsír (lehet helyettesíteni margarinnal is)
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej (vagy lehet picit több)
- egy kevés zsemlemorzsa
Töltelékhez:
- 1 kg édes alma
- 12 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 5 dkg darált dió
Tetejére:
- 1 ek tejföl
- 1 tojás sárgája
Előbb kezdjünk az almás töltelékkel, hogy jól levelet eresszen.
Almás töltelék: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, becukrozzuk, fahéjazzuk, hozzáadjuk a darált diót és állni hagyjuk amíg megcsináljuk a tésztát.
A lisztből, sütőporból, zsírból, a tojás sárgájából, cukorból, tejből könnyen nyújtható tésztát készítünk, melyet kétfelé osztunk. Egyik feléből lapot nyújtunk melyet a tepsi aljára helyezünk. Zsemlemorzsát szórunk rá. Erre tesszük az almás tölteléket, amit jól kinyomkodtunk! nehogy eláztassa a tésztánkat. Az almás tölteléket pedig a tészta másik felével lefedjük, villával pár helyen megszurkáljuk, tejfölös tojássárgájával megkenjük. Előmelegített 180°C-os légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütjük.
Ha valami igazán otthoni ízre vágyunk hidegebb időben itt a tökéletes befutó! ;)
Lana- aki újabban minden országban törvényesen fogyaszthat mindenféle alkoholt :D
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.