A következő receptet egyik nagymamámmal csináltam, aki a nógrádi Héhalomból származik. Azt az életmorzsámat el szeretném árulni, hogy amikor kislány voltam nagyon sok időt töltöttem a nagyszüleimmel és sokat sertepertéltem a konyhában mellettük, mikor valamit éppen főztek, süttek, szóval arra jutottam hogy a nagyiaim mellett szerintem beszippantottam a sütés szeretetét :). A családi receptet végre én is elsajátíthattam. Biztos vagyok benne, hogy megannyi változata létezik ennek a finomságnak, mint ahogy sok neve is van, de nálam ez az abszolút befutó!
Hozzávalók:
- 1 púpos ek porcukor
- 70 dkg liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 7 tojás
- porcukor a tálaláshoz
Először a porcukrot és a lisztet összekevertük, majd hozzáadtuk a felvert tojásokat és a tejfölt. Jól összegyúrtam, dagasztottam. Kitettem a nem lisztezett deszkára, majd tovább dagasztottam simára. 3 felé vágtuk és nagy gombócokat görgettünk belőlük.
A gombócokat lisztezett deszkán kinyújtottuk jó vékonyra, majd kb. 5 percig így hagytuk, derelyevágóval kb. 5 cmesre vágtuk, a közepükbe pedig húztunk még egy vékony csíkot.
Olajban kisütöttük, úgy hogy szép halvány aranyos-barnás színük legyen. Majd mindkét oldalát beporcukroztuk és mehetett is az ebédlő asztalra!
Ezt az adagot a kb. 10 fős nagyobb családnak csináltuk a nagymamámmal. Próbáljátok ki, hátha nálatok is ez a recept lesz a nyertes! ;)
Lana
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.